منطقه حفاظت شده کرخه
خبرگزاری میراث فرهنگی_ گردشگری_ جنگلهای کرخه باقیمانده جنگلهای 400 ساله بینالنهرین با طول حدود 180 کیلومتر در دو سوی رودخانه کرخه و در شمال غربی شوش شروع و در امتداد جنوبی رودخانه کرخه ضمن برگرفتن
منطقه حفاظت شده کرخه
خبرگزاری میراث فرهنگی_ گردشگری_ جنگلهای کرخه باقیمانده جنگلهای 400 ساله بینالنهرین با طول حدود 180 کیلومتر در دو سوی رودخانه کرخه و در شمال غربی شوش شروع و در امتداد جنوبی رودخانه کرخه ضمن برگرفتن جنگلهای دو طرف رودخانه ادامه یافته و بعد از عبور از غرب شهر شوش تا روستای الهایی پیش رفته و سپس تا روستای حلاف کشیده میشود.
این منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش کرخه 13995 هکتار مساحت دارد که از این میان 5301 هکتار مربوط به پناهگاه میباشد. منطقه کرخه در 5 کیلومتری غرب جاده اهواز - شوش به صورت نوار سبز رنگی در حاشیه رودخانه کرخه قرار گرفته است. برای رسیدن به منطقه میتوان از جاده اهواز - اندیشمک استفاده نمود، هم چنین جاده آسفالته اهواز - دزفول در بخشی از مسیر خود امکان دسترسی به منطقه را در ساحل شوقی مسیر ساخته است.
آب و هوای منطقه به طور کل دارای زمستانی کوتاه و معتدل به همراه بارندگی و گرم میانی در فصل تابستان و اوایل پاییز است. در کل عرصه زیست گاههای کرخه و دز مجموعاً 315 گونه درقالب 64 خانواده شناسایی گردیده است. پوشش گیاهی منطقه را میتوان به 3 دسته درختان شامل پده و گز، درختچهها نظیر سریم، بنگله - علف مار و تمشک و بوتههای یکساله تقسیم کرد.
گیاهان دارویی نیز در منطقه یافت میگردد که میتوان به گل گاوزبان ایرانی، گل گاو زبان خورستانی، پنبه تن، بومادران و بابونه اشاره کرد.
جنگل کرخه زیستگاه اصلی جانوران زیادی در منطقه خوزستان است که مهمترین آنها گوزن زرد، از گونههای نادر ایران و جهان میباشد، عمر متوسط این حیوان بین 16-14 سال است. در اواسط شهریور جفتگیری میکند و پس از هشت ماه نوزادان خود را به دنیا میآورد.
پوست این حیوانات در زمستان دارای موهای بلند و به رنگ خاکستری است درحالیکه در تابستان رنگ پشت و پهلوها زرد متمایل به قرمز است، بدن، کفلها و دم سفید است. در منطقه حفاظت شده کرخه گونههایی از گوزن زرد وجود دارند که به دلیل تکثیر در دهه 40 به آلمان فرستاده شدند و با گونه اروپایی اختلاط پیدا کردند و هم اکنون این گونهها با اختلاطی جزیی در زیر گونه در منطقه کرخه محافظت میشوند ولی گوزن زرد ایرانی نوع منحصر بفردی است که در منطقه حفاظت شده قرار دارد.
گوزنهای زرد ایرانی پستانداران بسیار حساسی هستند و اگر منطقه آنها آرام نباشد و حیوان احساس ناامنی میکند و جفتگیری صورت نمیگیرد و تعداد گونهها سال به سال کاهش مییابد. وسعت زیاد منطقه، امکانات محدود، تعداد زیاد عشایر و بیتوجهی آنها به مساله باعث شده تا این گونه در معرض نابودی بیشتری قرار گیرد.
علاوه بر این گونه نادر، گونههای جانوری با ارزشی نظیر انواع پرندگان نظیر بلبل خرما، لیکو، دراج نیز در منطقه زندگی میکنند، از پستانداران میتوان به گرگ، کفتار، گراز و گربه جنگلی اشاره کرد.
در این منطقه جنگلهای زیبایی نظیر جنگل صدام، جنگل قلعه نصیر وجود دارد که از چشم انداز بسیار زیبایی برخوردار است. از دیگر محلهای دیدنی سرچشمه رودخانه شاور قابل توجه است.
در بازدید منطقه مسئلهای که کاملاً به وضوح به چشم میخورد اندکی بازدید کنندگان از منطقه است، چه بساکه هنوز بسیاری از مردم و ساکنین استان هنوز درخصوص وجود منطقه و اصولاً گوزن زرد ایرانی و اهمیت آن آگاهی کافی ندارند. دعوت از مدارس و دانشگاهیان و اقشار تحصیل کرده جامعه به منطقه و صدور مجوز جهت برگزاری تورهای علمی- تفریحی به چنین اماکنی و شناساندن آن ممکن است گامی باشد در برانگیختن حس مسئولیت عموم در قبال ذخایر طبیعی و حیات وحش کشور و قطعا" قدم مثبتی است در راستای توسعه گردشگری خوزستان.